Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 GSF Öğrencisi Ecren Hacer Boz ile Röportaj Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 4. sınıf öğrencimiz Ecren Hacer Boz kendisine sorulan soruları yanıtladı.


3. sınıfı başarıyla tamamladın, uzaktan eğitimle tamamlanan bu dönem senin için nasıl geçti?

Uzaktan eğitim sürecinin benim için verimli geçtiğini söyleyebilirim. Makaleler, videolar vb. çeşitli içeriklerle eğitmenlerim dersleri destekledi. Karşılıklı etkileşim olduğunu düşünüyorum. Normal eğitim sürecinde online eğitim tercih edilmemeli fakat salgının artması nedeniyle online eğitime geçtiğimizde okulumdan ve eğitmenlerimden yeteri kadar verim alabildiğimi düşünüyorum. Uzaktan eğitim sürecinin sana olumlu katkıları oldu mu? Bu süreçte kendini geliştirmek adına neler yaptın? Araştırmayı ve okumayı sevdiğim için çeşitli içerikleri inceledim, makaleler okudum. Farklı deneyimlere sahip oldum. İnternetteki materyallerden yararlandım. Staj sürecinde de kendimi geliştirdim. Uzaktan eğitim sürecinde hem okulundan hem de arkadaşların ve hocalarından uzak kaldın, bu süreçte en çok özlemini çektiğin şey ne oldu? İletişimi ve ikili ilişkileri iyi olan bir insanım. Bu nedenle arkadaşlarımı ve hocalarımı çok özledim. Sosyal etkinliklere katılmayı, proje ve çalışmalarda yer almayı özledim. Dersi ön sırada dinleyerek not almayı özledim. Farklı bakış açılarını analiz etmeyi ve tartışmayı özledim. Yüz yüze iletişim kurmaya ihtiyaç duydum.

 Bu yaz zorunlu stajını tamamladın. Staj sürecindeki sektör deneyimlerini bize aktarır mısın?

 Stajım çok güzel geçti ve çok verimliydi. Stajda tanışacağım insanların yaklaşımından dolayı mesleğimden soğurum diye bir endişem vardı fakat endişelendiğim gibi olmadı, çok güzel sonuçlar aldım. Stajım bittikten sonra iletişimimi devam ettirdiğim güzel insanlar tanıdım. Staj sürecimde yaptığım iş ve tanıdığım insanlar bana çok şey kazandırdı. Sadece kendi bölümümde değil otelin diğer bölümlerinde çalışan insanlarla da iletişim kurdum. Pastane, alakart, sıcak bölümlerini de deneyimledim. Ben staja başlarken soğuk bölümünü istemiyordum ama şansıma soğuk bölümünde görevlendirildim. Şimdi soğuk bölümünde tecrübe kazandığım için çok memnunum ve kariyerime soğuk bölümünde devam edebilirim diye seçenek sunuyorum kendime. Stajda en önemli olarak hız ve düzen kazandığımı söyleyebilirim. Mutfağı kontrol edebiliyorum. Plan program yapabiliyorum. Ayrıca Kocaeli Üniversitesi’nin mutfağını gezme şansım oldu.
Mezun olduktan sonra kariyerine nasıl yön vermeyi planlıyorsun, hedeflerinden bahseder misin?

Bu konuda çok düşünüyorum ve gelecek kaygısı yaşıyorum. Mezun olduktan sonra nasıl ilerleyeceğim konusunda çevremdeki arkadaşlarım, işletme sahipleri ve hocalarımla görüşüyorum. Paylaşıma açık, bilgi ve deneyimlerini aktaran bir insanım bu nedenle üniversitenin ilk yılından itibaren eğitmen olmayı hedefliyorum. Lisans mezunu olduktan sonra İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamlamak ve bu sektörde pişmek istiyorum. Daha sonra eğitmenlik yapmayı kendime seçenek sunuyorum. İleride owner şef olmayı planlıyorum. Kendi reçetelerimi, sunumlarımı değerlendirmek ve bilinenin dışında bir mekân tasarımı yapmak ve farklı lezzetler geliştirmeyi istiyorum.

Bölümümüze yeni başlayan arkadaşlarına ne gibi önerilerde bulunursun?

İlk olarak İstanbul Gelişim Üniversitesi’ni seçtikleri için doğru bir adım attıklarını söyleyebilirim. Eğitmenlerimizin uygulama ve teorik anlamda yeterli ve başarılı olduğunu düşünüyorum. Derslerimizin çeşitli içeriklerle desteklendiğini ve verimli olduğunu söyleyebilirim. Eğitmenlerimizle ders dışında da sosyal iletişim kurabiliyoruz. Ayrıca okulumuzun kulüplerine katılmalarını öneririm; bu sayede proje ve etkinliklerde deneyimleri olur. Ben okulumun etkinliklerine katılım sağlayarak bazı derneklerde görev aldım. Ders içerikleri ile ilgili de kütüphanemizdeki kitaplardan destek almalarını öneririm. Sadece internetteki bilgilerle kendilerini sınırlamasınlar, okulumuzda çeşitli kaynaklara ulaşabilirler. Eğitmenlerimin bizlere önerdiği makale, dergi, kitap, film ve belgeseller oldu ve ben dikkate alıp takip ettim, araştırdım, okudum. Bunun bana katkısı çok oldu. Eğitmenlerimizin önerilerini mutlaka dikkate alın, yolun sonunda iyi iki okumuşum, izlemişim diyeceksiniz. Ayrıca sosyal medyada içerik üretmek gibi girişimlerde bulunmalılar diye düşünüyorum. Çünkü artık mesleğimiz sosyal medyada çok ilgi görüyor. Son olarak kişisel gelişimleri için eğitmenlerimizle iletişimde olarak, mezun olduktan sonra nasıl bir yol izleyeceklerini danışmalılarını da öneririm.

Sorularımızı yanıtladığı için öğrencimiz Ecren Hacer Boz’a teşekkürlerimizi sunarız.