Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’dan Yeni Uluslararası Yayın!


İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın Science Citation Index Expanded (SCIE)’da taranan Q1 kategorisindeki International Journal of Gastronomy and Food Science’da “A New Trend in Gastronomy: Culinary Medicine Chef” başlıklı makalesi yayımlandı.


Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan:

“Gastronomi alanına yeni bir soluk getirmeyi düşünerek; bir yıl önce yola çıktığımız çalışmamızın çıktıları araştırma makalesine dönüştürülerek “A New Trend in Gastronomy: Culinary Medicine Chef” başlığı ile International Journal of Gastronomy and Food Science’da  yayımlanmıştır” dedi.
 
Yapılan bu çalışma ile gastronomide ortaya çıkan niş bir trend olan medikal mutfağın teorik, pratik ve kavramsal çerçevesinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
 
Çalışmada nitel araştırma deseni olan odak grup görüşme yöntemi kullanılmış ve toplam on katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Odak grup görüşmesinden elde edilen veriler gastronomi, beslenme ve gıda bilimine dayalı olarak içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir.
 
İçerik analizinin ana teması ise aşağıdaki gibi oluşturulmuştur:
 
1- Medikal Mutfak Şefliğinin kavramsal çerçevesi, gastronomi uzmanları ile birlikte diyetisyenlerin öncülüğünde oluşturulmalıdır.
2- Diyetisyenlerin liderliğinde gastronomi uzmanları, kronik hastalar ve yakınları için uygulamalı medikal mutfak eğitimleri düzenlemelidir.
3- Gastronomi uzmanları sağlık sektörüne katkıda bulunarak halk sağlığı düzeyini yükseltebilirler.
 
Yapılan analiz sonucunda ise Medikal Mutfak Şeflerinin görev tanımı ise aşağıdaki gibi açıklanmıştır:
 
  • Diyetisyenlerin önderliğinde ve rehberliğinde hastaları tat ve görünüm açısından tatmin eden diyet tarifleri hazırlar.
  • Hastalıklara özgü beslenme kalıpları hakkında bilgi sahibi olur, hastalara uygun tarifler hazırlar ve geliştirir.
  • Hastalıklardaki değişiklikleri usulüne uygun olarak takip eder, hastaların istemediği yiyecekleri yeni tariflerle tatlandırır ve fonksiyonel tarifler geliştirir.
  • Ek olarak mutfak tıbbı şefleri, hastalar ve yakınları için pratik mutfak eğitimi vermeli ve doğru pişirme teknikleri ve gıda güvenliğinin benimsenmesini teşvik etmelidir.
 
Sonuç olarak, medikal mutfak şefliğinin kavramsal çerçevesini etkileyen multidisipliner çalışma, gastronominin sağlık sektörüne katkısı, uygulamalı mutfak eğitimleri ve halk sağlığını geliştirme başlıkları altında çeşitli biçimsel, anlamsal ve teknik boyutların belirlenmesine yardımcı olmuştur.

Makaleye ulaşmak için tıklayınız.
 
Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.