Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 "Gezegen Dostu Beslenme: Dijitalizm ve Teknolojik Yenilikler Beslenme Şeklimizi Nasıl Değiştirdi?" Söyleşisi Gerçekleştirildi!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) bünyesinde düzenlenen Tasarım Festivali kapsamında, Uzm. Dyt. Fatma Kahraman Gök ve Uzm. Dyt. Melike Şeyma Deniz ile “Gezegen Dostu Beslenme: Dijitalizm ve Teknolojik Yenilikler Beslenme Şeklimizi Nasıl Değiştirdi?” adlı söyleşi gerçekleştirildi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından organize edilen Tasarım Fest’21 kapsamında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün katkılarıyla Uzm. Dyt. Fatma Kahraman Gök ve Uzm. Dyt. Melike Şeyma Deniz ile Gezegen Dostu Beslenme: dijitalizm ve teknolojik yeniliklerin beslenme şeklimizi nasıl değiştirdiği üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Öğr. Gör. Mehtap Çerkez üstlendi. Söyleşi, Uzm. Dyt. Fatma Kahraman Gök ve Uzm. Dyt. Melike Şeyma Deniz’in kendilerini tanıtmaları ile başladı. Toplam 70 dinleyicinin katılımlarıyla gerçekleşen söyleşide; teknolojinin beslenme üzerine olumlu ve olumsuz yönleri, sosyal medya ve beslenme, sürdürülebilir/gezegen dostu belenme gibi konulardan bahsedildi.

Fatma Kahraman Gök ilk olarak sosyal medya kullanımından bahsetti ve kullanıcılar tarafından sosyal medyada takip edilen kişilerin beslenme şeklinden etkilenildiğini ve benzer bir beslenme şekline eğilim gösterildiğini belirtti. Dolayısıyla sosyal medyada kimlerin takip edildiğine dikkat etmek gerekliliğine vurgu yaptı. Ayrıca yetkili veya yetkisiz birçok kişi tarafından yanlış şekilde aktarılan diyet paylaşımlarına da dikkat etmek gerektiğini ifade etti. Melike Şeyma Deniz ise sosyal medya konusunda sağlık uygulamaları ve akıllı saatlerin motivasyon konusunda yardımcı olabileceğini belirtti. 

Öğr. Gör. Mehtap Çerkez: Tüketiciler olarak fizyolojik ihtiyaç dışında çok fazla tüketim yapıyoruz hatta dünyada gıda atığında ilk onda 3.sıradayız ve bu noktada akademisyen olarak bizlere ve beslenme uzmanı olarak sizlere çok görev düştüğünü öngörüyorum. Evlerde bile çok ciddi atıklar meydana geliyor. Sizler bu konuda neler yapıyorsunuz, danışanlarınızın bilinçli oluğunu düşünüyor musunuz? Şeklinde konukları soru yöneltti. Bunun üzerine Fatma Kahraman Gök: “Bu noktada planlı tüketici olmak önemli diye düşünüyorum. Böyle bir soru geldiğinde ben hep kendimi gözden geçiriyorum bir beslenme uzmanı olarak. Bu konuda biraz daha basit ilerlemek gerekiyor. Beslenmede minimalizm bu noktada ön plana çıkabilir. Belirli aralıklarla buzdolabı gözden geçirilebilir, alışverişe tok gitmek daha iyi olabilir. Aldığımız ürünlerin nasıl üretildiği, sürdürülebilir olması ve aldığımız ürünlerin nereden geldiğini bilmek çok önemlidir. Alışveriş yaparken dünyayı nasıl etkilediğimize dikkat etmek gerekiyor. Organik tarım ürünleri daha pahalı olduğu için alışverişi de daha akıllı yapılarak israfı engellemektedir. Aldığımız ürünlerin bu noktadan karbon ayak izi ve dünyaya etkilerini bilmek de önem taşımaktadır.”

Melike Şeyma Deniz’in “Gezegen Dostu Beslenme” sunumunun ardından yoğun katılımın olduğu söyleşi, katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasıyla son erdi.
 
Uzm. Dyt. Fatma Kahraman Gök ve Uzm. Dyt. Melike Şeyma Deniz’e katılımları ve bilgilerini bizimle paylaştıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.