Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Grafik Tasarımı








 SERGİ: Zaman Değişmeli


13 Aralık Perşembe günü Pera Müzesi'nde açılan "Zaman Değişmeli" sergisi 17 Mart 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir. Zaman kavramının yerleşik kurallarını yıkan, geleneksel zaman fikrine yeni perspektifler sunan “Zaman Değişmeli” sergisi, izleyiciyi, zamanı hızla akıp giden vaktin bir ölçütü olarak değil, bireylerin kendilerini anlamalarının bir yolu olarak değerlendirmeye çağırıyor.


Alistair Hicks’in küratörlüğünü yaptığı "Zaman Değişmeli" sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorguluyor. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sunuyor.

Cao Fei, Nilbar Güreş ve Raqs Media Collective’in çalışmaları, sınırlı zaman algısının prangalarından kurtulmak için hayata dair alternatif ve paralel yollar öneriyor. Sergi, üç farklı coğrafyadan; Çin, Türkiye ve Hindistan’dan sanatçıların çizim, video, fotoğraf, yerleştirme ve yeni medya çalışmaları ile zaman kavramına dair farklı düşünce alanları içeriyor.

Zaman, sergideki bu üç sanatçının çalışmalarındaki konulardan yalnızca biri. Ancak üçü de sadece dış dünyayla değil, kendimizle olan ilişkimizi de anlamamıza yardımcı olabilecek yapıtlar üretiyor. Nilbar Güreş eril zamanın düz çizgisini sorgularken Cao Fei gerçek ve sanal gerçekliğin birbirine karıştığı bir dünyada bize zamanımız üzerinde daha çok kontrol sahibi olma imkânı sunuyor. Raqs Media Collective’in hafıza kavramını farklı deneyimlerle ilişkilendirdiği çalışmalarında ise zaman özgürlüğüne kavuşuyor.

"Zaman Değişmeli" sergisi hızla akıp giden vaktimizin bir ölçütü değil, kendimizi anlamanın bir yolu olarak zamanla ilgilenmeye çağırıyor.

 Galeri